2014. január 4., szombat

Tolltartó / neszeszer varrás #01 - varrás nélküli


Ennél egyszerűbb és gyorsabb már nem is lehetne! Az Awesomeness TV DIY - felelőse, Gracie Dzienny megmutatja nekünk, hogyan lehet varrás nélkül összehozni egy menő és emellett praktikus tolltartót.



Amire szükséged lesz: 1 darab textil (nem rugalmas anyag), ez lesz a kész tolltartó bélése
                                  1 széles ragasztószalag (a videón zöld), ebből lesz a tolltartó külseje
                                  1 keskeny ragasztószalag (a videón fekete)
                                  1 szétnyitható cipzár
                                  tűzőgép
                                  mérőszalag, olló, vasaló, esetleg vasalóállvány, sniccer

Elkészítés: Miután kivasaltad az anyagot, megfordítod, hogy a visszája legyen felfelé. Fordítsd úgy, hogy a téglalap rövidebb éle legyen feléd. Ezután a szélesebb ragasztószalaggal (zöld) leragasztod némi ráhagyással mindkét oldalt. Ezután az első ragasztócsíkra helyezel egy újabbat vízszintesen, pici átfedéssel. Ezt ismétled addig, amíg be nem takartad az anyagodat teljesen. Óvatosan húzd le az egészet a munkalapról, fordítsd meg, sniccerrel vágd le a felesleges ragasztót. Ezzel megvan a tolltartód külső része és a bélése is. :)

Fordítsd színével felfelé, még mindig a rövidebb élénél állj/ülj! Most jön a cipzár: helyezd a feléd eső rövidebbik oldalra színével (húzójával) lefelé, a keskenyebbik ragasztószalaggal (fekete) rögzítsd az anyaghoz. Itt is hagyhatsz némi ráhagyást a ragasztóból, majd a végén úgy is levágod. Vigyázz, a cipzárt ne ragaszd le! Újabb fordítás következik: a tolltartó színe (a zöld ragasztós rész) kerül most színre. A szélesebb ragasztóval ragaszd le a cipzárt ehhez az oldalhoz, hogy biztosan a helyén maradjon majd. Most mind a két oldalon "fogja" ragasztó, ugye Nálad is? Még ne tedd el a ragasztókat: hajtsd össze úgy az anyagot, hogy vagy középre, vagy a középtől kicsit lejjebb kerüljön a cipzár. Ez csak Tőled függ, hova szeretnéd. Ha megvan a helye, ragaszd le a cipzár tetején és alján is, a maradékot vágd le sniccerrel. Visszájára fordítsd ki az egészet. Biztos, ami szép, a keskeny ragasztóval még egyszer ragaszd le a cipzárt alul, felül.
Tehát: ahol a szélesebb ragasztót használtad eredetileg is (zöld), azon az oldalon azzal rögzítsd a cipzárt, ahol a keskenyebbet (fekete), ott azzal.

Még két oldalt le kell zárni: ehhez kell a tűzőgép. Tűzd össze a két hosszanti oldalt végig. Hogy később ne nyúlj bele véletlenül sem a kapcsokba, ragaszd le a keskeny ragasztóval. De most csak a ragasztó szélességének felét használd, a másik felét a másik oldalra hajtsd át! (A videón nagyon szépen látszik.) Most már csak színére kell fordítani a tolltartót. Ha a sarkok nem simulnának ki szépen, nyugodtan használhatsz segédeszközt, pl. egy tollat (az olló hegyes vége nem biztos, hogy a legjobb ötlet).
Díszítésként használhatsz öntapadós tapétát, matricát, rajzolhatsz is rá alkoholos filccel, körömlakkal.

Ugye, nem is olyan nehéz így varrás nélkül?  

Kicsit bonyolult így leírva, tényleg sokkal egyszerűbb, ha a videót követed. Ha elkészítitek, küldjetek fotót róla, kíváncsi vagyok rájuk!

Legközelebb egy némi varrást is igénylő tolltartóval jelentkezem.

xoxo
Dorka

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése